Trip to Terengganu !

Assalamualaikum ! =) Lamanye tak post blog kan? *muahh sikit. Haha

                  Aku pergi mana selama beberapa hari ? Pergi Terengganu lah. Ade ape ? kau pergi melancong ea ? . Haha takdelah. Mak ngah aku nk meminang untuk anak lelakinye. Eeh betul tak ayat aku? . Cousin aku , Abang sony nk bertunang dgn kak ayu. Aku ponteng sekolah sehari , heheh ! 

[Jumaat-Hari Pertama]
Malam jumaat baru nie, cousin aku dtang ambil aku dgn mama abah . Dalam pukul 10 camtulah. Kami naik Van yang disewa. Haha sempoi jugakla van tu. Agak lewat jugak pi tu, malam lalu dkat Grik. Fuhh ! mcm menyeramkan jugak. sbb ade yg kata ada haiwan liar. Tapi Alhamdulillah sepanjang perjalanan ke Grik , takde ape yang berlaku. Cuma pak ngah aku nampak Gajah berapa ekor. Gajah-2 tu tak buat ape pun. Diorang duk tepi jalan . Aku tidur je kerja., dah tak nampak ape malam kan?. Lori balak yang banyak. Kami pergi sana seramai 13 orang termasuk aku, mama dan abah. yang lain tu anak mak pak ngah aku. kan dah berkeluarga? so ramaila. Pagi tu singgah dkat Machang, haha nk tergelak aku. Aku makan nasi lemak pkul 3 pagi ?? dahla bukan sepinggan tapi 3 pinggan. Tak baca doa ke ape aku nie ? , maybe aku lapar kowt. Mcm sedap plak nasi lemak tu ye ? Haha

                                                                      
[Sabtu-Pagi]
Lepas makan tu, abg sony (cousin) aku plak yang drive ! mula tu abg habil lelaki cousin aku. Perghh ! abg sony bawak laju gilaa ! kalah formula 1 lagi tahu tak?? mcm nk tercabut jantung aku dia bawak. Aku taulah dia tak sabar nk tunang ! hahah selama 4 jam dia bawak ! Takut-2 . Serik aku naik dgn dia ! . haha, Last sekali sampai jugak akhirnya . Alhamdulillah, laju gila diorang bawak. biasa kan kalu ikut jam pkul 9 pagi baru sampai , nie tak pukul 6 dah sampai ! Hebat ! Hebat ! . kami solat dkat surau ape tah , sementara nk tunggu ayah kak ayu balik dari surau nk serah kunci Homestay. Yeppi ! best kowt homestay tu . Rasa mcm tak nak balik dh ! Rumah tu mcm Banglo. Mmg banglo pun , besar. aku pilih bilik yg ada aircond. Haha jahat giler aku kan? , dkat rumah tu ada Astro , so kerja aku tgok je kerja TV tu. Kami pergi meminang pkul 2 petang mcm tu, akhirnya bertunang la ! Haha . makan nasi lauk ayam, daging ! boleh la tapi aku pening skit sbb sebelum pergi tu, aku ade mkan laksa terengganu. Rasa nk loya semua ade. Sbb ape tah? maybe aku makan lemak di awal waktu kowt. Lepas Engangement tu, abg cousin aku bwak kiteorang pergi Kertih di mana ada kilang Pemprosesan Minyak Petronas ! best ! tapi kalau malam lagi best nampak api je , mcm obor-2 . Then , kiteorang balik kejap tukar baju semua , kuar balik pergi tgok pantai ! pantai ape ye? aku lupa plak nama dia ! , best tapi tak boleh mandi la ! bahaya ! . Kami makan dkat kdai , first time aku makan ikan kembung msak 3 Rasa ? hah ?? . tak pernah aku. Balik la lepas makan kan? letih weihhh.
[Ahad-Hari Ketiga]
Pagi tu nyorok kek. Haha makan kek la , orang kedah kata Nyorok. Time tula sdih, sbb kena tinggal Terengganu darul Iman. Sobsob , packing barang semua. Meninggalkan Homestay tu , alahai sedih !. Cousin aku bawak kami smua pergi Rantau Abang, sarapan di sana. Pastu pergi PASAR PAYANG ! Yeahh. nie part yang paling aku suka ! bershopping ! hahaha best weihh ! mcm-2 ado. kalau boleh nk pergi lagi :3
aku beli keychain, baju muslimah, jubah & mcm-2 lah. Mama dan abah pun sama , beli mcm-2 . aku rasa aku dgn mama abah yg paling beli banyak dari mak pak ngah aku. heheheh , Ratu Beli Belah kata kan. Lepas penat beli , makan tengahari dkat smpadan kelantan. Sedapnye ya Allah ! masakan dia mcm ala-2 kampung ! hidang kowttt ! Haha , mmg best ! mak ngah aku sakit perut time nk balik Grik , singgah masjid dulu smbhyang semua. hehe , moment yang paling lawak terperangkap dalam lalu lintas dan waktu tu mak ngah aku sakit perut ! , Akhirnya kami balik la Kedah. Time lalu Grik tu , aku rasa pening dan mcm nk muntah ! aku nie kan mana boleh lalu jalan bengkok-2 . Aku nie dah biasa jalan straight mcm highway ! . yang tak tahan lalu dkat banjaran titiwangsa ! dahla abg habil bawak laju pastu bengkok-2 plak jalan tu lagi pening la aku !.. mak aku kata kalau nk pergi lagi terengganu , kena lalu highway kuantan. tapi jauh skit la ! . act , dulu aku pernah pi dah terengganu tapi time tu aku kecik lagi. Best gak la pi sana ! SE itu Satu. Haha



No comments: