Melancong ke Malaysia - Part I

               Assalamualaikum again :) welcome back. sorry ya tadi aku siap nak solat . Ohh ya aku nak cerita sikit nih. hehe mesti korang tertanya-2 aku pergi mana ea ? hajat aku nak pergi perlis akhirnya tercapai jugak, syukran ya Allah. aku bersyukur sangat , kan mak aku tak sihat dan mak aku tak berapa nak janji boleh pergi ke tak perlis, tapi akhirnya dapat jugak pergi ke sana , aku dah lama tak pergi perlis. Cerita dia mcm nie, petang sebelum hari selasa baru-2 nie tok menakan aku ada call mak aku dan tanya mak aku nak pergi tak kenduri belah isteri tok menakan aku yg muda nie di perlis ?. Mak aku pun ckp tengok la dulu. Lepas tu aku ckp lah nak pergi ! , mak aku kata boleh tapi ana kena packing bag , sidai baju, basuh pinggan ,iron baju, lipat baju *2 bakul* ahaha, dgn semangat aku bangun dan kata boleh ja ! aku pun buat la kerja-2 semua tu , mak aku kan tak larat. Aku lipat baju sambil tengok tv, cepat je aku lipat *bangga* ahaha. Aku malas nak fikir pasal facebook,twitter semua lantak lah aku nak pergi cuti-2 hehe. dalam pukul 11 lebih baru nak packing baju dlm bag ? , aku ingat nk packing pagi-2 tapi mak aku ckp kang tak sempat baru tahu ! mak aku kata nak bertolak awal-2. Aku pun mengalah , aku pack malam-2 , wuuu sakit tulang belakang ! aku siap dlm pkul 12 camtu demi perlis ,huhaha
Nak pergi beberapa hari, bawak beg sampai 4 dan 5 -.-

Then pagi tu pergi la kenduri tok menakan yg paling muda ,dlm perjalanan tu aku tidur je , tengok-2 dah sampai. Hebat tak ? hahaha. aku panggil dia tok chik min. Ha ? pelik kan tok menakan aku muda , baru 20-an tapi dah ada cucu menakan . Biasalah keluarga belah mak aku nie mmg pening sikit , keluarga 69 . hehehe , okay jom tengok gambar dia , sebenarnya aku tak tangkap gambar sgt time kenduri, aku malu-2 sikit dgn org perlis ,cehh malu konon

yang laki tu tok chik min :) muda kan ? , yang sebelah tu tok chik siti . sorry lah pic dkt kenduri tak lawa.

Next, lepas dah kenduri tu solat zohor semua dkt surau berdekatan , kiteorang plan pergi konvoi beramai-2 pergi ke PADANG BESAR ! ,hahaha . Aku, family dan tok menakan aku semua ikut pergi membeli belah . aku kan first time pergi sana *kesian dkt aku* mmg perak sikit lerr. Best lah jugak, mcm-2 kiteorang beli. Aku beli keychain je , favourite aku. Mak ayah aku beli mcm-2 , beli itu ini lah.Then aku dgn mak ayah aku berpecah dari group family besar kiteorang, kami balik dulu. sbb kami nak cari Hotel lagi. hehehe , tidur. Aku nak cari jugak hotel sri malaysia, sbb aku suka lah. tak jumpa-2 pun hotel tu , yang ayah aku nie masuk kg la bandar la , mcm sesat pun ade. Kiteorang pergi ke gua kelam yg best tu, ayah aku masuk dkt depan tu je, dia cakap takut runtuh ,



 elehh. lepas gua kelam , kiteorang pergi lalu ke jeti k.perlis , wuuu mmg sesak lah ! padat mcm sardin,ramai pergi melancong . Mak aku teringin nak makan laksa perlis , mmg crowded la tempat tu, ayah aku decided nak keluar dari tempat tu dan cari laksa dkt tempat lain. Cari punya cari jumpa jugak akhir sekali, boleh tahan laksa dia dan aku minum coconut shake , fuhh sedap ! nak lagi ! hehehe. After that, kami pun balik lah, cari hotel tuh tak jumpa-2 lagi , bebai tau dakkk . hahah , akhirnya ~ jumpa ! tah mcm mana terjumpa sign board hotel sri malaysia di highway , ikut jela signboard tu. masa tu dkt pukul 6 lebih , check in semua. Aku la kena angkut barang masuk dlm bilik, ayah aku ambil room yg tingkat bawah depan pondok-2 , hehe. Masuk dlm bilik, terus aku lompat la atas katil tu . ayah aku ambil yg single dan queen ! . Rest and relax kejap atas katil , dan tiba-2 mak aku ckp malam nie nk makan ape ? ayah aku kan jenis yg makan nasi . tadi pun makan laksa kan?. so aku pn pergi la ke meja berhampiran tv tu ada menu makanan. aku beritahu mak aku , mak aku ckp call la . aku yg kena order dlm phone ? -.- selamat akak tu yang jawab , kalau laki mampus ler aku gagap. Ayah dan aku order nasi goreng kampung dan mak aku mee goreng mamak, waaaaa mahal kowt ! satu pinggan tu RM 12-RM 13. Haha dah nama pun hotel kan ? of course la mahal. Air mineral saja dah RM 3. Akak tu datang hantar depan pintu,rasa heaven gila mcm raja je *berangan*. Lepas tu kami solat jamak , makan dan terus bum bum atas katil , huaha . aku yg tengok tv , mak ayah aku dah tidur , penat lah. 

Nasi RM 13 masuk dlm perut , hehehe

Pagi tu, mandi dan solat subuh . Aku ingat nak mandi kolam , tapi malu la. dah besar anak dara , dulu boleh la pergi terjun dlm kolam tuh. Ni dah besar , orang ckp ape pulak . lagipun ramai budak-2 , tak best mandi ramai-2 *bekas orang* hahahaha. Breakfast pagi tu mmg sedap la , fabeleouss ! haha , mmg boleh jadi gemuk aku kalau makan hari-2 macam tu . yela , aku ambil mcm-2 kowt , ambil bubur , mee sup , nasi , koko krunch -.- , roti bakar , air oren , kuih , buah, bubur nasi . Hahaha , mmg aku kuat makan time tu nak tengok ??




lihatlah aku makan, tak ingat dunia ! hahaha

Lepas tu aku dan mak ayah aku pergi keliling hotel dan snap tha pictaa , apa daa mcm tergeliat lidah je. hehehe , belakang hotel ada bukit tau ! aku taktahu nama ape , tapi org yang dah biasa pergi situ mesti tahu , ada kera weihh ! hehe








Bilik kami 110 , hehe no yang menarik bukan ?

Lepas tu , tibalah masa yg menyedihkan 2 hari 1 malam je di perlis ! kena packing balik baju dan kena balik ke kedah :'( . Aku ajak ayah aku supaya balik ke kg , hehe lastly ayah aku setuju ! yeahhh ! Alhamdulillah dapat jugak aku ke perlis .





tiba masanya aku berangkat ! huaa aku akan merindui perlis ! byepp :* muahhhh
hahaha , snap dulu ye time nak balik ! hehe wajib , ayah aku dalam kereta tu tunggu nak angkut beg masuk dalam kereta . Okay lah , di perlis tempat-2 tu je aku pergi , perlis kan negeri yg kecil , biasa je. setengah orang cakap tak best ,tapi bagi aku best ! haha . lain orang lain pendapat k ?. Okay, nie part yg ke-1 , nantikan part yg ke-2 , kita melawat ke ????? . adela , shuhh. haha, kalau aku tulis di sini , kang penat pulak nak baca kn ? , k kita sambung lain hari ye ? Love Perlis ! See you again one days , insyaAllah . Salam ~ 





No comments: